Zakaj bi objavljali na Amazonu?

Poleg tega, da je to hitro, preprosto in popolnoma brezplačno?

Ker lahko s tem kar precej  zaslužite.

Ker lahko od tega dobesedno tudi živite. Pazite, govorimo o Amazonu in ta v svoji osnovi ni drugega kot le nekoliko večji, no ja, največji – trgovec. Kar pomeni, da predvsem nekaj prodaja. Produkte. Takšne in drugačne. Še enkrat; Amazon svojim strankam ne ponuja zgolj literarnih presežkov, ampak produkte. Od različnih avtorjev. Ki pa so bolj ali manj dobri. Če povemo drugače, na sto tisoče produktov, od na sto tisoče avtorjev. Ja? Sedaj pa zabavni del; vse skupaj funkcionira samo zato, ker je na drugi strani na sto tisoče kupcev. Ki vse te produkte kupujejo.

Ne pravimo, da je tako prav ali pa da se s tem strinjamo, tako pač je. Milijoni in milijoni se obračajo tudi od prodaje del, ki po prav nobenih kriterijih ne bi veljali niti za spodobno, kaj šele dobro branje.

To na primer pomeni, da imate doma morda rokopis vaše visokošolske diplome. Ki jo razen vašega mentorja ni prebral nihče drug in je najverjetneje tudi ne bo. Vendar, kaj pa če ravno za to temo, o kateri pišete, na drugem koncu sveta obstajajo ljudje, ki jih to zanima? Pa če se to zdi še tako neumno ali nesmiselno, ta možnost dejansko obstaja…

Resnično, v morju različnih kategorij in žanrov ljudi zanima tudi vsebina, za katero bi v Sloveniji našli morda le deset bralcev.  Nas je dva milijona in deset bralcev, torej. V morju dvajsetih milijonov je to sto bralcev, pri dvesto milijonih pa jih je že tisoč. Aha, kaj pa sedaj? In če vam vsak izmed teh plača za vaše delo zgolj 2,99 USD, se pa že nekaj nabere, ne? In seveda, Amazon ima bistveno, bistveno več kot dvesto milijonov bralcev…

Gremo naprej? Morda dobite koga, ki za vas kaj napiše, vi mu pa za to plačate in postanete dejanski in tudi pravni lastnik teh pravic. Ki jih potem lahko seveda objavite na Amazonu. Pa preprost izračun; recimo, da vam nekdo napiše neko kratko delo za 500 EUR, vi to prevedete in ker seveda vaša angleščina ni spet tako zelo dobra, plačate še dodatnih 500 EUR za lektorski pregled. Vaša investicija? 1.000 EUR. Vaš zaslužek? Lahko tudi deset ali sto krat več, kdo bi vedel, samo nebo je meja. In če mislite, da sem si to jaz sam spomnil, naj vas pomirim. V ZDA obstajajo Amazonovi milijonarji, ki z veseljem opišejo svoje početje, precej podobno temu, kar sem ravnokar opisal. Najdejo torej nekoga, ki jim napiše nek tekst, na primer o sokovih za hujšanje (!), temu piscu odmerijo nekaj sto USD, nato pa ga na Amazonu s pomočjo vseh pomagal, ki jih Amazon nudi, uspešno objavijo. Tako imate posameznike s po dvajset ali trideset knjigami, vsebinsko popolnoma nepovezanimi; npr. poleg sokov za hujšanje isti možakar objavlja še knjige o grafologiji, potresih v Kaliforniji, praktični samoobrambi in vzdrževanju pripomočkov za hišne ljubljenčke. Ali pa o romantikih 18. stoletja. Ja, tako je.  

Vse to pa se da zapeljati seveda še dalje. Imate različne platforme, razni Fiverr in podobne, kjer lahko čisto uradno najamete pisce, ki za vas pišejo. In potem vi to objavite. Pa jih najdete tudi v Sloveniji.

Vse to omogoča Amazon, le da smo mi Slovenci nekako pozno sedli na ta vlak (vsaj kaj se tiče Amazonovega KDP programa, torej tega s knjigami).

Lahko omenim še to, da Amazon med svojimi številnimi kategoriji omogoča tudi pisanje kratkih zgodb. Te so lahko celo tako kratke, da se še podrobneje delijo med seboj, npr. dela za eno uro branja, za pol ure branja, za 15 minut do pol ure branja in celo za do 15 minut. Si predstavljate? Kot dolžina enega dobrega bloga ali podobnega zapisa na internetu. Treba je le prevesti v angleščino in že ste na ogled milijonom in milijonom potencialnih bralcev po vsem svetu. In ja, tudi te kratke zgodbe lahko tržite po npr. 0,99 USD. In če sedaj namesto ene knjige napišete deset kratkih zgodb in prodajate vsako posebej… sami si izračunajte. In ljudje jih bodo kupovali, tudi če napišete kratko zgodbo o… ne vem, bilo čem, pravzaprav, se morda na drugem koncu sveta najde nekdo, ki bo nad tem navdušen.

Upam, da z dosedanjim pisanjem nisem koga razočaral ali prizadel. To resnično ni bil moj namen. Hotel sem le povedati, da je Amazon pač trgovec in prodaja to, kar ljudje kupujejo. Nihče pa ne pravi, da kupujejo le kvalitetne ali dobre stvari. Tako pač je, Amazon še zdaleč ni rezerviran le za resne pisatelje in prave strokovnjake. Čeprav smo ga mi morda tako dojemali.

V nadaljevanju naj nagovorim še tiste, ki pišejo zaradi pisanja. Pisatelje in vse tiste, ki bi to radi postali.  

Torej, ste pisatelj, pisateljica in zakaj bi želeli izdati svoje delo na Amazonu?

Še enkrat, poleg tega, da je to povsem preprosto in zastonj in da nimate pravzaprav nič za izgubiti?

Ker morda želite razširiti krog svojih bralcev.

Ker si želite ustvariti svoje ime in znamko še v tujini.

Ker vam tako ustreza. Morda še niste objavljani pisatelj in se bojite zavrnitve vašega dela pri tradicionalnih založbah.

Ker ste že doživeli tako zavrnitev. Pa ste kljub temu trdno prepričani, da se vaša pisateljska zgodba ne bo kar tako zlahka končala. Tako vas nič ne stane, če poskusite še na Amazonu.

Ker lahko uporabite vzdevek. Tako se vam ni treba izpostavljati. Nihče na tem svetu (no ja, razen Amazonovih algoritmov) ne bo vedel, da ste ravno vi v ozadju kake uspešnice. Pa tudi če vse skupaj klavrno propade in ne beležite nobenih nakupov, spet nihče ne bo izvedel za vaš neuspešni izlet v pisateljske vode.

Ker lahko najdete čisto svojo nišo. To sem že omenil, pa moram še enkrat. Presenečeni boste, koliko različnih vsebinskih področij obstaja. Če mislite, da je npr. znanstvena fantastika zgolj eno področje, boste prijetno presenečeni…

Ker vam bo Amazon pomagal. Ja, tudi to sem že napisal, ampak Amazon ima nabor nekih čisto konkretnih orodij, s katerimi si lahko pomagate pri promociji svojega dela. Omenjeni Amazonovi bogataši niso obogateli, ker bi imeli tako dobre knjige, ampak ker so tiste svoje vsebine znali približat kupcem. Ker so ravno njihove knjige bile na vrhu seznama z 200.00 istimi knjigami. Samo zato. In ne zato, ker bi bili dobri.

In tako naprej in tako naprej. Če sem torej zbudil vaše zanimanje, vas vabim na seminar, kjer vam bom vse to čisto konkretno in praktično pokazal. Se torej vidimo?

Published by dejankrajlah

Avtor in predavatelj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: