Zavrnitev? Pa kaj potem!

Kaj je največji, najpogostejši in hkrati najbolj neumen razlog, ki ljudem preprečuje uresničitev njihovih sanj? Ne samo uresničitev, celo že sam poskus uresničitve?

Njihov lastni strah pred zavrnitvijo. Pred neuspehom. 

Ampak, če nekoliko pomislimo, se v toku življenja prav vsi tako ali drugače srečamo z zavrnitvami. Prijava za službo, povabilo na zmenek, postati del neke skupine ali pa karkoli drugega, vsakič smo lahko slišali besedo ne. Zavrnitve so sestavni del življenja, težava je le v tem, da jih ljudje sprejemamo kot neuspeh in jih še prevečkrat jemljemo kot napad na naše vrednote, našo osebnost, našo vrednost.

Gotovo poznate ljudi, ki so bili zaradi nečea ali zaradi koga zavrnjeni, pa jih je ravno ta zavrnitev ustavila od vseh nadaljnjih poskusov. Mogoče na zmenku, pa so to prenesli na celotno ljubezensko področje? Ali pa niso dobili kredita na banki, naročila za delo ali usloge, ki jih nudijo, ali pa je bil zavrnjen njihov rokopis pri založniški hiši? In so se samo zaradi te zavrnitve odrekli svojim sanjam; postati pisatelj?  

Škoda, kajti zavrnitve so, tako kot vse drugo v življenju, le to, kako kar mi sami osmislimo. Mi jim damo pomen, mi sami se lahko odločimo, kaj nam pomenijo. Zavrnjeni bomo zagotovo še velikokrat, pa če nam je to všeč ali ne. Na vseh možnih področjih. Jaz, vi, kdorkoli. To je dejstvo, mimo tega ne moremo. Naša odločitev pa je, kaj bomo z njimi storili.

Kaj pa je pri vsem skupaj najbolj zanimivo? Da je zavrnitev pravzaprav samo mit. Niti ne obstaja. Ne obstaja prav nič, čemur bi lahko rekli zavrnitev. Če vas vprašam za večerjo in vi rečete ne, se življenje zame ne spremeni. Ne gre nič na slabše; pred mojim vprašanjem nisem imel družbe za večerjo, tudi po prejemu vašega odgovora nimam družbe za večerjo. Kje sem torej na slabšem? Težava je le, če temu začnem pripisovati pomen, npr. nikogar ne bom dobil za večerjo, nikoli ne bom nikogar povabil na zmenek, bom večno sam, ne bom našel partnerja itd. To pa lahko čutim kot izgubo. A le zaradi svojih misli, ne pa v resnici.

Včasih si mislimo, da smo nekaj izgubili, ker je druga oseba rekla ne. Ampak to preprosto ni res. Sam sem pred povabilom na zmenek, sam sem po povabilu. In to je vse. Imam tako plačo pred pričakovanim napredovanjem in imam isto plačo tudi potem, ko nisem napredoval. Zakaj sem izgubil? Ravno nasprotno, morda pa s tem ko slišim ne, dobim kakšne kvalitetne informacije, katere mi prej niso bile znane ali pa do njih nisem imel dostopa. Take, ki mi lahko izboljšajo naslednji poizkus, ki mi povedo, kako sem lahko bolj uspešen, zanimiv, koristen ali kaj drugega ob naslednjih priložnostih. In TO je resnično močna informacija.

Ko si enkrat dovolite, da zavrnitve postanejo del vas, del vaše poti do uspeha, to v trenutku spremeni igro in ste avtomatično v prednosti pred drugimi. Le zavestno sklenite, da naj mnenje neke osebe ne omaje vaše vere v uspeh, v dosego svojega cilja, toje vse, kar je potrebno. Verjamem pa, da to lažje reči, kot storiti, še posebej za tiste na začetku svoje poti, zato v nadaljevanju podajamo konkretna navodila o tem, kako to to izpeljati;

Zavrnitve so naraven del življenja. Še enkrat to ponavljamo, ampak jih je resnično treba tako sprejeti. To je to, brez njih ne gre. Dogajajo se vsem, tudi najuspešnejšim (ti pa so to postali ravno zato, ker so kljub zavrnitvam nadaljevali). Če je tako, če se dogajajo vsem, zakaj bi bili vi kaj posebnega in se ne bi dogajale tudi vam?

Ko vam nekdo reče ne, gre to zanj in ne za vas. Vedno gre za drugo stran in ne za vas. Preprosto pomeni, da karkoli ponujate, ni dovolj zanimivo ali dobro njim. V tistem danem trenutku. Kar seveda ne pomeni, da ne ustrezate komu drugemu ali pa ravno temu, ampak kdaj drugič v prihodnosti. Nikakor pa to ne pomeni, da ste slabi, pomanjkljivi ali kako drugače nepopolni. Kar je pravzaprav dobro, saj imate na tak način povratno informacijo in ne izgubljate po nepotrebnem časa ali pa denarja za nekaj, kar v danem trenutku za nekoga ni smiselno.

Kot rečeno, zavrnitve v nobenem primeru ne poslabšajo vašega življenja. Če nekaj niste imeli prej, tega pa nimate tudi po prejemu besede ne, v čem ste torej na slabšem? Pa ste vsaj vprašali, pomeni, da ste imeli možnost. Če ne bi niti vprašali, je zagotovo ne bi bilo. V nobenem primeru pa niste zaradi zavrnitve v ničemer na slabšem.

Nekje nekdo čaka na točno to, kar vi imate. Zagotovo čaka. Zato vprašujte, kaj je to, poskušajte kolikokrat je potrebno, dokler te osebe ali posla ali pogodbe ali karkoli je že to, po čem hrepenite, ne dosežete. Le glejte, da vas zavrnitve na poti do tja ne odvrnejo. Poznate zgodbo o polkovniku Sandersu? Tale ameriški vojaški veteran je ugotovil, da s svojo državno pokojnino ne bo mogel dostojno živeti, zato se je odločil, da bo svoj posebni recept za pripravo praženega piščanca ponudil kakšni restavraciji, ki mu bo v zameno za to kaj plačala ali ga kako drugače angažirala. V prvi je bil zavrnjen, v drugi tudi. In tretji in četrti in tako dalje. Skupno je bil zavrnjen kar 1.009 krat! Tisoč devet krat. Tolikokrat je bil zavrnjen, predno mu je končno uspelo. Ostalo je zgodovina.

Aja, čisto mimogrede, to podjeje je danes uspešna multinacionalka, bolj znana kot Kentucky Fried Chicken, s kratico KFC. In njegovo podobo kot svojim najbolj prepoznavnim simbolom.

A je treba še kaj dodati?

Published by dejankrajlah

Avtor in predavatelj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: