Manjkajoče poglavje (Učbenik uspeha)

To knjigo sem želel začeti s stavkom V rokah držite eno najmočnejših knjigo na svetu. Pa se s tem v uredništvu niso strinjali.  Da je premočna trditev, so rekli. In da je zato celotno uvodno poglavje potrebno spremeniti. No, prav. Pa smo ga. In kaj tako nezaslišanega je bilo zapisanega v prvotnem rokopisu? V nadaljevanju originalno manjkajoče poglavje…

***

V rokah držite eno najmočnejših knjig na svetu. Tako, ki bo obrnila vaš svet na glavo. Popolnoma. Seveda šele po tem, ko vas bo iztrgala iz zone udobja in dodobra prevetrila vsa vaša prepričanja. Brez tega vas ne bi mogla pognati proti bogastvu in sreči. Prepričala vas bo namreč, da lahko imate prav vse, kar si želite. Ne le to, natančno vam bo pokazala, kako to doseči. Ne verjamete?

Na leto zaslužite 30.000 EUR zgolj zato, ker ne veste, kako bi jih 60.000. Drži? Podobno kot ste osamljeni zato, ker ne veste, kako bi dobili ustreznega partnerja in ne zato, ker bi to sami hoteli (saj vas tudi glava ne boli zato, ker bi si to želeli, mar ne?). In zakaj nimate želene postave? Ali dobre službe? Ali karkoli drugega, kar si želite in tako občudujete? Saj vendar imate vsa formalna znanja! Leta in leta ste se izobraževali v ustreznih institucijah, znanje so na vas prenašali starši, učitelji, mentorji, morda tudi župniki. Ali pa imami, rabini, saj sploh ni važno. Gre za to, da se kljub vsemu formalno pridobljenemu znanju včasih počutite kot žrtev neke neslane šale. Prevare. Dogajajo se stvari, na katere nimate vpliva. Krivice. Opažate stvari, do katerih ne bi smelo priti. Nekoč so vas učili, da se do denarja pride zgolj s trdim delom, garanjem  in odrekanjem. Sedaj veste, da to ne drži, saj bi v tem primeru fizični delavci bili najbogatejši ljudje na svetu. Pa niso. Tudi izobrazba ne pomaga kaj veliko, saj na seznamih najbogatejših ljudi praviloma ne najdemo profesorjev ekonomije. Kaj pa sreča? Poznate ljudi, ki se ves čas samo odrekajo, zgolj zato, da bi osrečili druge? Ali so zato kaj srečnejši?

A vendar obstajajo tudi ljudje, ki jim v življenju preprosto uspeva. Vsi jih poznamo in občudujemo. Zdi se, kot da z lahkoto dobijo vse, kar si želijo; finančna bogastva, uspeh na vseh področjih, ljubečo družino in toplo okolico. Teh je manj. Več je tistih, ki jim vse to zavidajo in čakajo na svojo priložnost. Ki najverjetneje nikoli ne bo prišla. Čakajo na čudež, ki ga ne bo. Nekdo bo končno prepoznal njihove potenciale in jim ponudil sanjsko službo. Revščini in bedi bodo ubežali z bogato poroko ali pa bodo podedovali bajno posestvo po dolgo izgubljenem stricu iz Avstralije. Seveda, tudi to se lahko zgodi.

Možnosti za to pa so majhne. Zelo majhne. In tega se zavedajo. Vse bolj so prepričani, da življenje z njimi pač nima drugih načrtov, zato to ponotranjijo. In ponižno sprejmejo. Sprijaznijo se s tem, da pač ne spadajo med ljudi, ki bi jim bilo dano imeti srečo ali pa bogastvo ali pa karkoli vrednega. Pristanejo na vlogo statista v svojem lastnem filmu, preostanek življenja pa prebijejo v prepričanju, da jim je bilo tako usojeno in da se tega ne da spremeniti.

Za vse krivijo prekleto usodo.

In še kako imajo prav. Nekdo bi jim moral le povedati, da poleg usode obstaja tudi svobodna volja. In da, s svobodno voljo se da vplivati tudi na usodo. Še enkrat: resnično se da vplivati na usodo. Vsak trenutek dneva. Vedno. Povsod. To je pravzaprav edini možen način. Drugega ni. Vsakdo izmed nas pa se lahko pri polni zavesti odloči, ali bo to tudi storil. Če ne, bodo odločitve namesto njega pač še naprej sprejemali drugi. Tako preprosto je to. Pomislite na vaše življenje pred tremi leti. Vaš zaslužek, odnos okolice do vas, čas za stvari, katere cenite. Če se vam zdi, da danes živite enako kot pred leti, obstaja velika verjetnost, da boste tako živeli tudi čez naslednja tri leta. Število tri lahko poljubno nadomestite s katero koli drugo številko, gre pa zato, da ni pričakovati drugačnih rezultatov, če se ne boste za njih odločili vi sami. Nihče drug ne bo storil tega za vas. Če pa si želite priboriti nazaj svoje življenje, do konca preberite to knjigo. Ugotovili boste, da je vaša sanjska hiša že ustvarjena. Ravno tako natanko  toliko denarja, kot si ga želite. In ta že čaka na vas. Delo ki bi vas osrečilo in osmislilo, tudi. Vsi prelepi darovi, s katerimi vas želi osrečiti življenje, so že tukaj.  Zapakirani v škatlah čakajo prav na vas. Na vas je le, da jih poberete in odprete. Prelepo, da bi bilo res?

Kdo pa pravi, da življenje ne bi smelo biti lepo?

Brez skrbi, dobili boste natančna navodila o tem, kako doseči vse, kar si želite. Čez samo devetdeset dni bo vaše življenje popolnoma drugačno. Čez dve leti pa boste potrebovali teleskop, da boste videli sebe na današnji dan. Načrt ki ga boste prejeli, bo brezhibno deloval. Ko ga boste spoznali, boste razumeli, da preprosto ne more biti drugače. In z njim lahko začnete že čisto takoj. Že danes. Tudi če so te vrstice edino, kar boste prebrali. Ker sedaj že veste, da če se danes ponoči zbudite in ne morete več zaspati, imate na voljo dve možnosti;  lahko se premetavate v postelji in na silo skušate zaspati, kar najverjetneje ne bo uspešno, ali pa… ali pa vstanete, se sprehodite v kuhinjo, spijete kozarec mleka ali česa drugega in se zamotite s kakim priljubljenim opravilom.

Res je, v obeh primerih ne boste spali, a gre za ključno razliko. V prvem se boste jezili na nevidne sile, ki vam ne pustijo spati, zato jih boste preklinjali in boste nanje jezni. In zdelo se vam bo, da gre spet za nekaj, na kar ne morete vplivati. V drugem primeru pa ne bo tako. Budni boste, to je res, a to zato, ker ste se vi tako odločili! In ne kdo drug ali neka sila, na katero ne morete vplivati. Torej ste vzeli usodo v svoje roke. Vidite? Že deluje…

Published by dejankrajlah

Avtor in predavatelj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: