Modra luna (Jack Reacher, #24)

Na brezciljnem potovanju z medkrajevnim avtobusom Reacher opazi starca z debelo ovojnico, ki mu  očitno preti nevarnost. Ker ga želi obvarovati pred priložnostnim roparjem, izstopi na njegovi postaji. Napad na starca uspešno prepreči, kar pa ne reši njegovih resničnih težav; ostarela zakonca sta se zaradi prenagljenih odločitev, sklenjenih v stiski, globoko zadolžila pri mestnih oderuhih.

Zadostuje le nekaj predrznih potez in že postane Reacher najbolj iskana oseba sredi rivalske bitke med brutalnimi ukrajinskimi in albanskimi kriminalci. Ker mora ostati korak pred nasilneži in morilci, se spoprijatelji s tamkajšnjo natakarico, nato pa skupaj z njo krene v spopad z njimi. Obeti so slabi, a Reacher verjame v posebno vrsto pravice. Take, ki se uresniči le vsake toliko. Ob modri luni.

***

Modra luna je najverjetneje najbolj brutalno poglavje iz serije o nekdanjem vojaškem preiskovalcu Jacku Reacherju. Pretepanj in ubijanj so njegovi zvesti oboževalci sicer vajeni, pa se kljub temu zdi, da nad številom trupel v tej zgodbi niso bili najbolj navdušeni. Še posebej zato, ker glavni zlobneži niso neki strašni liki s prav posebej izprijenimi nagnjenji, kot jih srečamo v drugih Reacherjevih zgodbah (na primer v Materinem zatočišču), ampak čisto navadni kriminalci. Izterjevalci dolgov, oderuhi, preprodajalci droge, zvodniki. Pa tudi zgodba sama je prej podrobna študija delovanja kriminalnega podzemlja, še posebej plačevanja za varščino gostinskih lokalov (op. pogovorno imenovanega reketiranje) in izterjevanja dolgov, kot pa kaj drugega.

»Vprašal me je, koliko potrebujem, zato sem mu povedal. Nato mi je pojasnil pogoje najinega dogovora. Pokazal mi je neke fotografije. Ogledati sem si moral tudi njihov videoposnetek. Dal sem mu številko bančnega računa. Čez dvajset minut je bil znesek nakazan. Iz podatkov o transakciji je bilo razvidno le, da je denar nakazalo neko podjetje iz Delawara«.

»Predstavljal sem si, da so vam dostavili kovček, poln bankovcev,« je pripomnil Reacher.

»Dolg sva morala plačati v gotovini.«

Reacher je prikimal. »Dve muhi na en mah,« je rekel.  Dvojna korist. Zaslužek od obresti in pranje denarja. Znebili so se sumljivega posla, v povračilo pa dobili zajeten kupček čistih bankovcev brez umazanega porekla. Za povrh pa še mastno vsoto oderuških obresti. Pri večini primerov pranja denarja se je težko izogniti izgubi, tokrat pa so pridelali dobiček. Mislim, da imajo fantje kar nekaj soli v glavah.«

Tudi pri trgovini z belim blagom kriminalci v Modri luni razmišljajo čisto praktično. Še dobro za nas bralce, saj nas s tem v velikem loku ognejo od kakih srhljivih scenarijev, kot bi se lahko razvili in h katerim se tako radi zatekajo avtorji turobnih skandinvskih kriminalk. In njihovi posnemovalci.

… Ob prihodu so jih razvrstili. Ne zato, ker ne bi bile dovolj čedne. Gregory je imel izbire na pretek. V čakalni vrsti je bilo na tisoče takih, ki so bile pripravljene skočiti na prvo letalo. Bile so sveže, mikavne in dišeče. Presenetljivo, a najbolj cenjene niso bile med najmlajšimi. Mlade niso zasedale najvišje popularnosti. Seveda je bilo nič koliko moških pripravljenih plačati za oralni seks z deklicami, ki so bile mlajše od njihovih vnukinj,  toda izkušnje so pokazale, da se je takšen ekstrem zdel moškim, ki so imeli zadosti pod palcem, preveč strašljiv. Izkazalo se je, da si je najbolj premožni moški izbral nekoliko starejšo žensko, sedemindvajset ali osemindvajsetletnico, neizumetničeno, svetovljansko, z nakazano zrelostjo, s kakšno smejalno gubico. Ob njej se tako ne bi počutil kot pedofil, ampak prej kot z mlajšo kolegico, morda povzpetnico, ki bi se želela obrniti nanj za nasvet v zvezi s kariernim napredovanjem ali čim podobnim, kar bi lahko dosegla le, če bi pravilno premikala figure…

Potem imamo tu še nekaj sproščenih pogovorov, v katerih kadijo travo (op. tudi v resničnem življenju pisatelj Lee Child ne zanika dejstva, da sem in tja pokadi kak joint), pa tudi takih, kjer Reacher opiše svojo življenjsko zgodbo. In nakaže glasbo, ki mu je všeč. Na nekem mestu celo omenja trio, ki na majhnem odru v lokalu igra staro blues skladbo »Killing Floor« (mimogrede, »Killing Floor« je tudi originalno (angleško) ime neke druge Reacherjeve zgodbe, skladba sama pa je zelo priljubljena pri starih rokerjih in ljubiteljih bluesa. Celo Jimi Hendrix jo je rad preigraval).


Seveda pa ne manjka niti Reacherjevega nezmotljivega občutka, s katerim si pomaga pri situacijskem zavedanju. Kot v vseh zgodbah doslej.

Bil je na vzhodni polovici, a je kljub temu čutil, da ga opazujejo. V pogledih ljudi ni bilo zaznati nobenih dobrohotnosti. O tem je bil prepričan. Po vratu ga je mrazilo. Kot bi občutil nekakšen prvinski nagon. Šesti čut. Mehanizme preživetja, ki je ostal v skritem delčku možganov še iz časov človeške evolucije. Kako se ubraniti, da ta te ne požrejo. Milijoni let prakse. Njegova tisočkratna pra – prababica, ki je med drevjem zadrževala dih in opazovala sence. Le za preživetje tistega dne. Le za svojega potomca, ki bo imel čez sto tisoč generacij potomca, ki bo prav tako oprezal za sencami, čeprav ne več v zaraščeni savani, ampak na sivi, mračni ulici, ko bo hodil mimo nočnih klubov, barov in restavracij.

Vse skupaj resnično deluje kot vedno. Jack Reacher, ki ni samo močan in velik in se ne zna samo pretepati, ampak je tudi inteligenten in bister. In dober. Pomaga tistim, ki pomoč potrebujejo. Kot smo ga vajeni. Zakaj torej taki odstavki?

Reacher je stopil poleg Trulenka.

»Nekaj ti moram povedati,« je rekel.

Trulenko je vprašal: »Kaj pa?«

»O tistem, ko sem ti rekel, da boš odšel od tod.«

»Kaj je s tem?«

»Bila je lažna novica.«

Reacher ga je ustrelil v čelo in ga pustil na mestu, kjer je obležal.

Ob upoštevanju dejstva, da tale Trulenko sploh ni kakšen prav posebno hud kriminalec? Niti glavni ni. Kar en tip, ki se ukvarja s finančnimi prevarami. Nič več kot to. Kaj se je torej zgodilo z Reacherjem, zakaj je tako jezen? No, tega pa v Modri luni ne izvemo…


POVZETEK:

Izvirnost zgodbe: 2 od 5 skodelic kave

Srhljivost zlikovcev: 1 od 5 skodelic kave

Reacherjev prispevek k profitu mestnega pokopališča: 5 od 5 (!) skodelic kave

Avtobus, motel, restavracija: Check

***

Published by dejankrajlah

Avtor in predavatelj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: