iGROW Hitro branje

Tudi vi lahko berete hitreje. Bistveno hitreje. Če mi dovolite, vam to dokažem. Vabljeni na seminar:

Kdaj? 15. septembra 2021, od 17.00 do 20.00

Kje? Katapult, podružnica Ljubljana, Letališka cesta 32j, Ljubljana

Koliko? 35,00 EUR


Zakaj bi sploh brali hitreje?

Ker lahko preberete več. V istem času. Če vas branje veseli in imate možnost nekaj svojega časa posvetiti temu prijetnemu opravilu, boste lahko v istem času prebrali precej več. Ob istem razumevanju prebranega. Namesto ene knjige na mesec boste lahko prebrali dve. Ali tri.  

Ali pa predelate isto količino vsebine v krajšem času. Če vas branje ne veseli, pa to morate početi. Zaradi zahtev službe, dnevne rutine ali česa podobnega. Tako lahko del povezan z branjem, opravite hitreje, s čimer pridobite več časa za stvari, ki so za vas ali vašo organizacijo bolj pomembne.

Ker lahko tako zajamete več podatkov. Za znanstvenike in študente, ki se do kvalitetnih zaključkov lahko prebijejo samo skozi kvantiteto obdelanega gradiva. Za analitike in svetovalce, ki obdelujejo podatke v različnih oblikah na različnih platformah. In za odločevalce, ki za sprejemanje boljših odločitev potrebujejo širšo sliko.

Ker lahko berete večkrat. Isto stvar. Morda ste prebrali knjigo Praktično učenje. Ali kako drugo, ki se ukvarja z učenjem. Potem veste, da skrivnost učinkovitega učenja ni v tem, koliko časa se učite, ampak kolikokrat se učite. Če berete isto snov večkrat, se jo naučite bistveno prej in neprimerljivo lažje, kot pa če enkrat ure in ure strmite v neko vsebino. S hitrim branjem boste to večkratnost brez težav dosegli. 

Ker tako lažje izluščite bistvo. Naše okolje je nasičeno s podatki, a vsi ne potrebujejo naše posebne pozornosti, ali pa za nas niso pomembni. S hitrim branjem lažje ločite med njimi, ob tem pa poskrbite, da ne izgubite bistvenih. In predvsem ne izgubljate preveč časa in energije za nebistvene. 

Ker različne vsebine potrebujejo različne hitrosti branja. Ko osvojimo hitro branje, lahko po mili volji spreminjamo hitrost branja in jo prilagajamo posameznim potrebam. Če bi Ano Karenino  brali na isti način kot beremo televizijski spored, od tega izjemnega dela ne bi nič odnesli. Pa tudi obratno; če bi dnevno časopisje brali tako poglobljeno kot klasike, do literarnih mojstrovin najverjetneje sploh ne bi prišli. 

Razlogov za hitro branje je še precej več, vsi pa izhajajo iz preproste premise; hitrejše branje omogoča VEČ branja.

***


Bralna pismenost je osnovna kompetenca vsakega posameznika. Kot ključna sestavina  je nepogrešljiva za uspeh na kateremkoli področju. Od šole naprej. Težava je v tem, da ji ne posvečamo nobene pozornosti. 


Pa bi ji morali. Kajti branja smo se učili v prvih razredih osnovne šole, kasneje pa nič več. Zato to povečini še vedno počnemo tako, kot smo se takrat naučili. Kot da imamo še vedno šest let. Edina razlika je v tem, da ne beremo več naglas. Hitrost branja in razumevanje prebranega pa sta ostala skoraj na istem nivoju. 

Ja, prav ste prebrali. Še vedno beremo, kot da imamo šest let!

Kar je seveda škoda. Saj vendar nimamo šest let. Zakaj bi se torej tako obnašali? To je kot da bi želeli nase navleči pižamo, v kateri smo pri šestih spali. Nekam tesno bi se počutili, se vam ne zdi? A s tem počasnim branjem, tam okoli 250 besed na minuto, počnemo prav to; počasi in mukoma se prebijamo skozi gore teksta kot avtomobil z zategnjeno ročno zavoro. Na nas čaka vse znanje tega sveta, na knjižnih policah tiho molči in po naši pozornosti hrepeni, mi pa nimamo časa. Pa tudi; le kdo bo bral, ko pa je vendar toliko pomembnejših opravkov, ne?

Nihče pa ne trdi, da ne bi smelo biti drugače. Kajti da se tudi drugače. Beremo lahko precej hitreje. Preberemo lahko bistveno več. Z lahkoto. Pridite na seminar in se o tem prepričajte. 

***


Pozabite na usodo in srečo; uspeh na kateremkoli področju je odvisen od stopnje realizacije naših lastnih potencialov. Vedno gre za igro številk; več ko v nekaj vložite, več za to kasneje dobite. Nikjer pa to ne velja tako dobesedno kot ravno pri branju; več ko boste prebrali, več znanja boste osvojili. Tako boste lažje opravili s formalnimi institucijami. Saj veste, diploma prestižne univerze v žepu sama po sebi ne pomeni nič, je pa dober začetek (in v nekaterih okoljih nujen pogoj). Še bolj pomembno pa je tole; več znanja in več idej ko boste imeli, večja je možnost, da vam uspe. To pa je tisto, kar spremeni igro.

Kot vsako drugo veščino, se da priučiti tudi hitrega branja. Nobene ovire ni za to. Leta, izobrazba, izkušnje, bralna kondicija, vse to nima nobenega pomena. Prav vsakdo se lahko nauči brati hitreje in s tem prispeva k polnejšemu uresničevanju svojih potencialov. Zakaj ne bi tudi vi? 


Kaj boste izvedeli na seminarju?

Najprej se bomo pogovorili o branju. Kaj sploh je branje, zakaj beremo kot beremo, kako hitro pravzaprav in kako vsebine razumemo. To bo izhodišče za naslednji del, v katerem si bomo pogledali najpogostejše napake, ki jih pri branju delamo.

Najpogostejše napake izvirajo iz otroštva, iz časov ko smo se učili branja. Bralne tehnike iz tistega časa so bile takrat dragocene, sedaj pa so zavora, ki našim možganom preprečujejo, da bi opravili svoje delo. Videli bomo, kako zelo nas upočasnjujejo in kako preprosto jih lahko odpravimo.

Šele potem bo čas za glavni poudarek; preproste in praktično delujoče tehnike, s pomočjo katerih boste hitrost vašega branja dvignili do neslutenih višav. Ob istem razumevanju prebranega. Ker se da. Boste videli.

Seveda pa bomo naredili tudi precej vaj, s katerimi bomo ocenjevali napredek. Le tako se bomo prepričali, da stvari resnično delujejo. In stvari za nas ne bodo nikdar več iste.

Za kaj gre torej pri vsem skupaj? Za ugotovitev, da hitrejše branje pomeni več branja.

Več branja pomeni več znanja.

Več znanja pa zviša možnost za uspeh v življenju.

Za to gre. 

Se torej vidimo?

%d bloggers like this: