Spremenite navade in spremenite življenje

Vaše življenje je odraz vaših dnevnih ritualov. Nekaterih se zavedate, drugih pač ne. Oziroma o njih niti ne razmišljate. In res, le zakaj bi razmišljali o tem, da si je potrebno zvečer umiti zobe? To preprosto storite. Ker ste tega navajeni. Tako kot ste navajeni marsičesa drugega. Pravzaprav je vse, kar se je najprej začelo kot nek enkratni dogodek, sčasoma, ob zadostnem številu ponovitev, postalo navada. Tudi vožnja kolesa. Ali pa avtomobila.

To pa zato, ker je naše telo narejeno tako, da deluje na čim bolj ekonomičen način. Tudi možgani. Še posebej možgani. Ko osvojijo neko veščino, jo iz zavestnega dela sčasoma premaknejo v podzavestnega (iz prefrontalnega korteksa v striatum), preprosto zato, da se lahko prefrontalni korteks, ta najbolj razviti del naših možganov, ukvarja z bolj pomembnimi stvarmi. Seveda.

Morda ste že slišali, da so navade sestavljene iz treh korakov; sprožilec, vedenje, nagrada. In da je navade težko izkoreniniti. Bolj smiselno jih je nadomestiti z novimi. Tako da iz formule sprožilec – vedenje – nagrada odstranimo staro vedenje in ga nadomestimo z novim. Po približno 66 dneh bodo možgani “kupili” to novo vedenje in tako bo nastala nova navada. Pravzaprav stara, le vedenje smo spremenili. Ali pa posežemo po še bolj radikalnem ukrepu in odstranimo sprožilec. Smiselno, ne?

Kako pa to v praksi izgleda, kako lahko dejansko odpravimo svoje slabe navade ali pa jih nadomestimo z boljšimi, o tem bom govoril na seminarju Spremenite navade in spremenite življenje. Kajti s tem, ko boste spremenili navade, boste spremenili svoje dnevne rituale. In s tem svoje življenje.

***

Navade vas oblikujejo. Zaradi njih ste takšni, kot ste. Zaradi njih počnete stvari, ki jih počnete, na način, kot jih počnete. Nekatere so dobre in jih je treba negovati, druge so slabe in jih želite odpraviti.

Na seminarju boste slišali tudi:

  • kako nastanejo navade
  • kako izbirati cilje v povezavi z navadami
  • zakaj jih ni mogoče spremeniti čez noč (zakaj torej novoletne zaobljube ne delujejo)
  • kako jih je možno spremeniti ali prilagoditi
  • kako jih je možno tudi odpraviti
  • kako lahko s čuječnostjo (v angl. mindfulness) vplivamo na navade
  • pa tudi o japonski metodi kaizen, s katero jih boste zagotovo lahko tudi odpravili. Za zmeraj.

!!!Začnemo NOVEMBRA 2019!!!

Lokacijo in čas seminarja bomo prilagodili povpraševanju, dogodek bo trajal predvidoma tri ure, s ceno 20 EUR po osebi.

VEČ O KRAJU IN ČASU ŠE SLEDI


Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: