L. R. Giuliani: Berlinski psi

Ponesrečen rop banke na Manhattnu se sprevrže v dramo s talci. Povsem slučajno je med njimi tudi Enrico Moretti, nekdanji policijski pogajalec, sicer pa lena baraba v dobro krojeni obleki. Ker mu je prav kmalu jasno, da bo na razvoj dogodkov lažje vplival s svojim sodelovanjem kot pa kljubovanjem, se spusti v nevarno igro preigravanja nasprotnika.

***

Morettijev svet je svet eksotičnih lokacij, prepovedanih skrivnosti in številnih ljubezenskih avantur. Tisto pasje popoldne pa v banki ni bilo ničesar takega. Le en človek in njegove zgodbe. Kot v tisti Cohenovi pesmi, je Moretti svojo pripoved začel na Manhattnu. Potem se je premaknil v Berlin, kjer se je vse skupaj začelo. Ko je mož bil še fant in je veter sprememb oznanjal skorajšnji padec zidu, se je zapletel v srdite spopade za prevlado v berlinskem kriminalnem podzemlju. Bežal je pred gangsterji in pokvarjenimi policisti, opravljal nečedne posle za mogočneže in se boril za slabotne. Dirkal je na dirki smrti in zrl v brezno pogube. Vse to je sedaj prišlo za njim. V to newyorško banko…


Če je v Parizu Moretti prvič vstopil v svet vohunskih laži in prevar in se na Dunaju prepuščal ljubezenskim avanturam in prepovedanim skrivnostim, se v Berlinu ni zapletel v nič tako veličastnega. Le ob nepravem času je bil na nepravem kraju. Kot že tolikokrat doslej. Ker pa se iz bančnega ropa umakniti kar tako ne da, spopad z oboroženimi roparji pa nikdar ni dobra ideja, se je zatekel k temu, kar zna najbolje; pripovedovanje zgodb. Vendar; a lahko res nekdo zgolj s svojimi zgodbami prepreči žrtve med talci in ustavi roparja?


Čistokrvna kriminalka, so dahnili prvi bralci. Še boljša od Pariza in Dunaja, so zatrdili drugi. Avtor pa pravi, da je zgolj nekoliko črnobela. Stripovska.


Junija 2021 v vseh bolje opremljenih knjigarnah.

%d bloggers like this: