L. R. GIULIANI: DUNAJ KLIČE

Pri založbi Meander je maja 2019 izšla tudi druga knjiga s pustolovščinami navihanega Europolovega agenta.

***

Ko po noči razuzdanega veseljačenja Enrico Moretti pristane v dunajskem mestnem zaporu, nima prav veliko izbire. Policijskemu načelniku mora pomagati raziskati umor nekega lokalnega vplivneža.

A čeprav je tudi sam policist, njegova naloga ni tipično policijska. Pa tudi nobene možnosti ni, da bi lahko zgolj s psihološkim profiliranjem ugotovil skrivnosti iz pokojnikovega življenja, s pomočjo katerih bi razvozlal primer. Seveda. Težava je le v tem, da mu tega nihče ne verjame. Zato mu ne preostane drugega, kot da želeno vsebino dostavi. Ali pač naredi, da bodo tako videti. Kot prekaljenemu igralcu pokra bi mu to lahko celo uspelo.

Včasih pa je pot do cilja resnično dolga in vodi skozi gozd čarobni, v katerem so dobre vile in možje hudobni. In res; Klimtovi nenavadni namigi ga privedejo najprej do skrivnostne seanse z golo črnolaso lepotico in njeno najboljšo prijateljico, nato pa še do iskalcev Mozartove skrivnosti. Od tu do častilcev svete pomladi in boemov z nabrežja reke ni več daleč, ko pa se pojavijo še zlobni nacisti, je krog sklenjen. Tudi Moretti kaj kmalu sam ugotovi, da nacizem ne pride vedno z zloščenimi škornji in da ni zato nič manj nevaren. Še posebej če hoče enkrat za vselej obračunati s skupino svobodomiselnih posameznikov, edini ki lahko to prepreči, pa je prav ta lena baraba v dobro ukrojeni obleki…

***

Če imate radi starodavne skrivnosti, mistična društva v stilu Da Vincijeve šifre, romantiko in napetosti, boste to knjigo prebrali v eni noči. S kozarcem vina v roki in polnočnim saksofonom. Naj vam bo ta nepridiprav za vodiča, morda odkrijete povsem novi Dunaj. Le ne jemljite ga preveč resno. In ja, če na koncu izboljšate svoje zapeljevalske sposobnosti, odnesete kaj iz praktične policijske psihologije ali pa zvišate možnosti, da se izgovorite iz težav ko bo to najbolj potrebno, mu tega pač ne boste zamerili.

Sicer pa…. kdo pravi, da kriminalke ne bi smele biti zabavne?

***

Najdete jo v vseh bolje založenih knjigarnah in tukaj.

%d bloggers like this: