Kaj ima sreča s tem? (007)

Najbolj znani vohun na svetu, agent njenega veličanstva s številko 007. James Bond. V več kot polstoletni filmski zgodovini ga je upodobilo le šest igralcev, vsakdo izmed njih je zgolj zaradi te ikonične vloge dosegel kultni status. In postal legenda. Ker gre za najbolj občudovane in zaželene filmske vloge na svetu, bi morda kdo pomislili, kakšno veliko srečo je imelo teh šest posameznikov, da jim je to uspelo. Pa vendar ni tako. Vsaj pri enem ni bilo nobene sreče. Le nora ideja in še bolj nor načrt…

***

George Lazenby je bilo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja popolnoma neznano ime v filmskem svetu. Glede na to, da ta možakar še nikdar v življenju ni igral, niti v najmanjši vlogi ne, je bilo to čisto razumljivo. Pa vendar je ta petindvajsetletnik oboževal akcijske filme, še posebej tiste o Jamesu Bondu.  Občudoval je Seana Conneryja, ki je takrat blestel v vlogi tajnega agenta 007 in ves trušč in pompoznost, ki ga je zaradi te ikonične vloge spremljala.

Dokler se ni nekega trenutka odločil, da bo prav on naslednji James Bond.

Ja, čisto tako se je odločil. Pa čeprav ni igral še v nobenem filmu, ni imel zaveznikov v Hollywoodu in ni imel praktično nobenih možnosti za uspeh. Le za nekaj obskurnih agencij je občasno delal kot model. To je bila njegova edina referenca. In popolnoma nič drugega. Pa je kljub temu sprejel odločitev, da bo vloga naslednjega Jamesa Bonda pripadla prav njemu.

Zavihal je rokave in stopil v akcijo. Preuči je vse medijske objave in novice, povezane z ustvarjanjem tega filmskega junaka. Ugotovil je, da bo z naslednjim filmom Sean Connery  Jamesu Bondu pomahal v slovo in da producenti njegovega naslednika še niso izbrali. Pa tudi to, da ima glavno vlogo pri odločitvi o tem, koga angažirati za naslednji film, producent Cubby Broccoli, starosta filmov iz te serije. To je bil ključni podatek, katerega je Lazenby potreboval.

Morda ste že slišali za pojem pogovor v dvigalu (v angl. Elevator Pitch, pri nas za ta termin še nimamo ustrezno sopomenke), ki označuje kratko in enkratno priložnost, da v čim krajšem času nekomu, npr. našemu nadrejenemu, povemo vse, s čemer ga želimo v kaj prepričati. Za ta izraz si je treba zamisliti kakšno še posebej veliko podjetje, v katerem delavci ne dobijo možnosti dostopa do glavnih odločevalcev. Še vidijo jih ne. Lahko pa naletijo nanje v dvigalu. Kot slučajno. In takrat imajo na razpolago na primer trideset sekund. Da jih prepričajo v svojo idejo. Zato morajo zelo dobro izbrati besede. Ki jim lahko prinesejo napredovanje. Ali pa odpoved. Lazenby si je svoj govor pripravil točno na tak način.

Ker pa ni delal v kakem podjetju, v katerem bi delal tudi Broccoly in naključni pogovor v dvigalu torej odpade, je zelo dobro preučil življenjske navade osebe, katero je nameraval osvojiti. Ugotovil je, da se Broccoly redno striže pri nekem prestižnem frizerju v Mayfairju (del Londona).

In se odločil, da bo to njegov poskus pogovora v dvigalu.

Potem je šel v akcijo. Sposodil si je majhen športni avto in fino oblačilo, katerega si sam seveda nikdar ne bi mogel privoščiti. Na dan D je vozilo parkiral prav pred vhodom v frizerski salon, tako vpadljivo, da ga nihče ne bi mogel zgrešiti, kot slučajno le nekaj minut pred prihodom Brocollija. Nato je vstopil, napravljen v lepa oblačila in s posebej samozavestno držo. Izžareval je eleganco in prestiž, to so kasneje vsi potrdili. Seveda ga Broccoly ni mogel zgrešiti. Zapletla sta se v nekajminutni pogovor, nato pa je Lazenby počasi izstopil iz salona, se usedel v svojo bleščečo zverino in odpeljal proč. In pustil Broccolija odprtih ust.

Broccoly tega srečanja nikoli ni pozabil. Naravnost navdušen je bil nad tem mladeničem. Iskal je novega Jamesa Bonda, njegov novi prijatelj iz frizerskega salona pa je bil čisto utelešenje tega. Zato ni okleval in si je dal tega mladeniča izslediti in pripeljati. In mu ponuditi vlogo v prihajajočem Jamesu Bondu.

Čeprav ta sploh še nikdar ni igral in čeprav je bilo v igri za to vlogo preko 300 potencialnih kandidatov, med njimi tudi velika ih in uveljavljena imena v svetu filma! Broccoly je šel preko vsega in dosegel, da je novi James Bond postal prav George Lazenby. Vse ostalo je zgodovina.

In sedaj… sreča, kje je tu sreča?

Je imel Lazenby srečo, da je pristal v filmu o 007?

Lazenby je postal James Bond, ker se je tako odločil. Ker je šel v akcijo. Če bi čakal na srečo, bi še zdaj gledal plakate o Jamesu Bondu na steni sobe. In čakal. Da pa bo morda kljub vsemu imel srečo, konec koncev ima le 80 let, ni še vse izgubljeno…

Published by dejankrajlah

Avtor in predavatelj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: